Rokas pulksteņi zem lupas: pulksteņstikliņi, materiāli un īpašības

Michal Pindura 4 17.02.2021

Akrilāta, nesaskrāpējami, safīra, neatstarojoši, minerālu. Visi minētie un vēl daudzi citi apzīmējumi attiecas uz stiklu. Precīzāk – uz rokas pulksteņu stikliņiem. Šī neaizstājamā katra rokas pulksteņa sastāvdaļa ir piedzīvojusi vairākas attīstības stadijas. Roku rokā ar rokas pulksteņu konstrukcijas uzlabošanu, septiņjūdžu soļiem ir attīstījušās arī procedūras un materiāli, kas tiek izmantoti ciparnīcu un displeju caurspīdīgās aizsardzības ražošanā.

Kabatas pulkstenis Vacheron Constantin ar kristāla stikliņu

Kristāla stikliņš

Vecie pulksteņmeistari pirmajos kabatas un rokas pulksteņos izmantoja kristāla stiklu. Toreizējā zinātne un laiks nezināja caurredzamāku un vispārpieejamu materiālu. Kristāla trūkums bija lielais trauslums un triecienu neizturīgums. Kabatas pulksteņiem šo un līdzīgus trūkumus risināja atverams metāla vāciņš. To brāļiem ar rokas siksniņu palīdzēja aizstāt (ne tikai kara laikā) sudraba režģītis, kas pārklāja ciparnīcu.

Akrilāta stikliņš

Tā kā dažādu “klapīšu” praktiskums piekliboja, lieti noderēja tāda sintētiska materiāla izgudrojums, kas attiecīgajā ziņā varēja aizēnot stiklu. Plastmasa lauza ceļu arvien plašākam pielietojumam un nepagāja garām arī rokas pulksteņu jomai. Plastmasas stikliņu zelta ēras zenīts bija 20. gadsimta 60. gadi. Šodien akrilāta stikliņus atradīsiet lielākoties zemākās klases rokas pulksteņos vai rokas pulksteņos, kas paredzēti bērniem. Akrilāta, ko slovāku valodā sauc par pleksi-stiklu, bet sarežģītāk – par polimetilmetakrilātu, priekšrocība ir zema cena, elastīgums un īpatnība – radīt neasas lauskas, kas mazina savainošanās iespējas. Skrāpējumus, no kuriem akrilāta gadījumā noteikti neizdosies izvairīties, diezgan viegli var nopulēt. Šim mērķim kalpo speciālas, plastmasas pulēšanai domātas, pastas (Displex, Xerapol utt.). Modernus, kvalitātes ziņā vērtīgākus akrilāta stikliņus atradīsiet dažos ūdenslīdēju un military rokas pulksteņos.

Minerālu stikliņš

Ne jau katrs vēlas katru dienu raizēties par rokas pulksteņa stikliņa izskatu. Inženieri ir padomājuši arī par šo situāciju un ir ņēmuši laikā vispārējo pieejamību. Ir pienācis minerālu stikliņu laiks. Runa ir par klasisku stiklu, kas, pateicoties siltuma un ķimikāliju iedarbībai, iegūst nepieciešamās īpašības. Principā tā mērķis ir paaugstināt izturību pret skrāpējumiem. Fiziku un to faktu, ka galu galā runa tomēr ir par stiklu, nepiemānīs pat pārdomāta zinātnieku procedūra, kaut arī viņiem ir izdevies izgatavot šobrīd visizplatītāko rokas pulksteņos izmantoto stikliņu veidu. Minerālu stikliņu ražotāji dažreiz tos apvelta ar saviem, lepnākiem nosaukumiem. Seiko, piemēram, uzlabotus minerālu stikliņus sauc par Hardlex (septītā cietības pakāpe atbilstoši Mosa skalai) un par Sapphlex, kas ir tāds kā stikla un safīra krustojums.

Rokas pulksteņu safīra stikliņa ražošanas fāzes

Safīra stikliņš

Ja minerālu stikliņš ir visizplatītākais, safīra stikliņš ir vispieprasītākais. Kurš gan negribētu lepoties ar dārgu un ārkārtīgi izturīgu akmeni uz sava rokas pulksteņa? Tomēr visi safīri nav vienādi. Nez vai kāds liktu uz rokas ierasti brīnišķīgās zilās krāsas dārgakmeni, kura diametrs ir trīs centimetri, nenodrošinoties ar nopietnu miesassardzi. Rokas pulksteņu safīra stikliņi ir radušies laboratorijā, 2000 °C temperatūrā kausējot alumīnija oksīdu (Al2O3) ūdeņraža un skābekļa klātbūtnē. Pēc kristalizēšanas korunda “bumbiera” formā to sagriež un apstrādā atbilstoši nepieciešamajai formai un izmēram.

Pie safīra stikliņiem bieži sastopam arī neatstarojošu slāni. Atbilstoši rokas pulksteņa pielietojumam neatstarojošais slānis ir uzklāts vienā vai abās stikliņa pusēs. Zilganā pārklājuma, tāpat kā sintētiskā safīra pamatā arī ir ķīmiska reakcija. 1800 °C temperatūrā gāzē pārveidotā alumīnija oksīda, magnija fluorīda un hafnija oksīda maisījumam pakāpeniski nosēžoties uz safīra virsmas, veidojas pārklājums, kas mazina nevēlamu atstarošanu. Varētu šķist, ka safīra stikliņam nav trūkumu. Devītā cietības pakāpe, skrambas nav redzamas... Izskats ir mānīgs, safīrs, izrādās, ir diezgan trausls materiāls, proti, ekspresīvas dauzīšanas pret zemi rezultāts būs tā sašķīšana tūkstoš sīkos gabaliņos. Jūs neizvairīsieties no dusmām un izmisuma par postu arī gadījumā, ja stikliņš saskarsies ar smilšpapīra korundu vai jūsu partnera briljanta gredzenu.

Gorilla Glass

Pēdējā laikā, ko pirms dažiem gadiem aizsāka iPhone izgudrošana, rokas pulksteņi saņēma jaunu impulsu Gorilla Glass veidā. Šis Amerikas firmas “Corning” produkts, četrsimt grādu peldē aizstājot nātrija jonus ar kālija, izceļas ar trīsdesmit reizes lielāku izturību nekā oriģinālais silīcija dioksīda stikls. Ja nezināt, par ko runāju, jums var noderēt Gorilla Glass izturības demonstrējumi Youtube. Plašāku izmantošanu rokas pulksteņos Gorilla Glass gan vēl tikai gaida.

Mani ļoti interesē, kādā virzienā attīstīsies rokas pulksteņu stikliņi, un vai nākotnē vispār kaut kādi stikliņi vispār būs. Skaidrs ir tikai tas, ka klienti liek ražotājiem nepārtraukti uzlabot un attīstīt ikvienu nozari, un rokas pulksteņu stikliņi nav izņēmums.

Pievienot komentāru

Komentāri (4)

Kate M. Laba diena Prašau ištaisyti klaidas! 1. "Minerálne sklíčko" Kas čia? Kokia kalba parašyta??? 2. Atsižvelgiant į laikrodžio paskirtį, antirefleksinis sluoksnis yra vienoje stikliuko pusėje, arba abiejuose pusėse. Abiejuose??? A BE JO se pusėse!!! 3. Tikras yra tik vienas dalykas, klientai verčia gamintojus nuolat tobulėti bei vykdyti plėtrą kiekvienoje šakoje, tame tarpe ir laikrodžių srityje. Tarp "dalykas" ir "klientai rašomas brūkšnelis!!! T.b. Tikras yra tik vienas dalykas - klientai verčia gamintojus nuolat tobulėti bei vykdyti plėtrą kiekvienoje šakoje, tame tarpe ir laikrodžių srityje.
Anna Prosim o kratku informaciu, kolko by stala vymena rozbiteho sklicka na hodinkach TRIWA, chcela by som zafirove. Vopred dakujem za odpoved.
Mário Chcem Vás poprosiť koĺko by stála výmena sklíčka sa hodinkách festina F20330 ďakujem za odpoveď.
Dimi Traducerea dvs din ceha sau poloneza este neterminata. Prezentarea este interesantă.Așteptăm și alte detalii din lumea ceasurilor.